Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
12.B osztály fellépése Újhartyánban
2013. június 27. csütörtök, 18:55
 
Parlament
2013. március 18. hétfő, 11:26

Das ungarische Parlament erklärte den 19. Januar zum Gedenktag zu Ehren der aus Ungarn vertrieben Deutschen. Aus diesem Anlass wurden zwei Klassen von dem Deutschen Nationalitäten Gymnasium in das Parlament zu einer Gedenkstunde eingeladen. Die Veranstaltung fand am 11. März statt. Anwesend waren die Klassen 9.B, 9.D und der Schulchor. Zu Beginn der Gedenkstunde sang der Chor die Volkshymne der Deutschen in Ungarn. Danach hielt László Kövér, Präsident der Ungarischen Nationalversammlung, eine Festansprache. Anschließend wurde der Beschluss der Nationalversammlung über den Gedenktag feierlich übergeben. Anwesend war auch Prof. Dr. Norbert Lammert, Präsident des Deutschen Bundestages. Einen Redebeitrag hielt außerdem noch Zoltán Balogh, der Minister für gesellschaftliche Ressourcen. Eine Ansprache hielten unter anderem auch Christoph Berger, parlamentarischer Staatssekretär, Otto Heinek, Vorsitzender der Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen und Erika Steinbach, Präsidentin des Bundes der Vertriebenen (BdV). Zum Schluss bekamen die Klassen eine Führung im Parlament.

weitere Bilder per Mausklick

Parlamenti köszönőlevél

 

 
Kamarakórusunk fellépése
2012. november 26. hétfő, 12:41

Auftritt des Kammerchores am Tag der Ungarndeutschen Kultur am 10. 11. 2012 im József-Attila-Kulturzentrum

A Budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium Kamarakórusának fellépése 2012. november 10-én a József Attila Művelődési Központban

 
Hartyánfeszt 2012
2012. október 12. péntek, 08:57

10.B osztályfellépése – Újhartyán

A 10. B osztály ismét sikeresen szerepelt tánckoreográfiájával: a kirándulással egybekötött fellépés helyszíne ezúttal Újhartyán (Hartian) volt, ahová egy Sváb Gasztronómiai és Kulturális Fesztiválra a Hartyánfestre kaptunk meghívást. Mindenki nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel készült a rendezvényre, kíváncsi volt milyen lehet az élet egy igazi sváb településen ahol az emberek még a mindennapjaikban őrzik hagyományaikat, milyen a hangulat egy igazi Oktoberfesten, ahol tényleg az egész falu megmozdul. Baráti táraságok, civil közösségek fognak össze, főznek finomabbnál finomabb sváb ételspecialitásokat Egésznap megy a Blasmusik und Tanz… Egyszóval minden, ami a sváb kultúrával kapcsolatos.

A bogárkáknak már megérkezésük után akadt egy fontos feladata: egy nagy bogrács bab „Gulasch” és egy nagy adag Zimmetkrofni elfogyasztása, melyet a nagymamámék és a dédim készített. Az ebéd, és a „papagáj gyűjteményem” megtekintése után indultunk vissza a Faluközpontba, ahol a rendezvény megnyitásaként egy fúvószenés felvonuláson vettünk részt. 

Ezután következett a „Dorf-Tour”, mellyel a település nevezettességeit és az itteni életet ismerhették meg. Az első állomás a tájház volt, ahol Majer Erzsi néni tartott igen „élményekkel teli” vezetést. Majd Surman Edit kerámikus művészhez látogattunk el: megnéztük műhelyét, gyönyörű kertjét és megismertette velünk miként formálja kerámiáit. A következő Utunk Szénási Gábor Díszmadár kertjébe vezetett. Itt megcsodálhattunk különféle exotikus papagájokat, díszrécéket, fácánokat és beszélgethettünk Kokóval és Robival, a Jákó papagájokkal. Sétánk során láthattuk a műemlék barokk templomot és a templomkertben lévő német feliratú sírokat és a nívódíjas Német Nemzetiségi Általános Iskolát. 

Miután túránkból visszatértünk már csak a „feszt fénypontjának” a fellépésünknek kellet jól sikerülnie, szerencsére ezt teljesítettük, sőt táncházunkba sok helyit is sikerült becsábítanunk! Ezután egy igazi Hartyáni táncokat is volt lehetőségünk elsajátítani és a híres „babos tésztát” kipróbálni…

Az esti utcabál élő fúvószenével és persze sok-sok tánccal a társaság nagy sajnálatára az eső miatt elmaradt ezért idő előtt kellet osztályunknak hazatérni…! Ettől függetlenül az Újhartyáni osztályfellépés szerintem nagyon jól sikerült, mint szervező remélem mindenkinek nagy élményt jelentett! 

A képre kattintva további képek tekinthetőek meg

 
Vecsési Káposztafeszt 2012
2012. október 04. csütörtök, 09:40

A képre katintva további képek tekinthetőek meg

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 2
    
Ma 2018. október 23., kedd Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 637 vendég böngészi