Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Egyéb programok
Schweineschlacht in Harast mit DNG-Schülern
2019. december 06. péntek, 09:12
Wenn ein Alltagsmensch die Wörter: Schlachter, Sülze, Mulde hört, fällt ihm nichts Besonderes ein. Trotzdem kann sich ein echter Ungarndeutscher den Winter ohne Schweineschlachten nicht vorstellen. So war es auch in Harast, im ungarndeutschen Heimatmuseum, wo sich drei schwäbische Gemeinschaften (Tschip, Wemend und Harast) am 23.11.2019 versammelten, um je eine Sau abzustechen.
Einige Schüler aus dem Deutschen Nationalitätengymnasium wollten diese Gelegenheit nicht verpassen. Kevin Váradi (10.A) und Péter Payer (10.A) besuchten Harast, um die Kultur zu pflegen und im Rahmen dieser Veranstaltung eine unvergessliche Zeit gemeinsam zu verbringen.
Als wir ankamen, empfingen uns die Gastgeber  mit warmem Tee. Bevor das Schlachten anfing, tranken die Volljährigen ein paar Runden, da es nach der Tradition ohne Schnaps nicht geht. Während der dort verbrachten Zeit fühlten wir uns wohl, besonders als wir Leber und gebratenes Blut kosteten. Für die heitere Stimmung sorgte Kapelle “Takser Spatzen”, mit deren Sänger wir mitsingen konnten.
Zur guten Letzt möchten wir uns bei der Stiftung Heimatland Harast für die herzliche Gastfreundschaft bedanken, und allen empfehlen, nächstes Jahr in Harast am Schweineschlachten teilzunehmen.

 
DSD - próbavizsga 2019
2019. november 29. péntek, 13:27

November 19-én a 12. évfolyam tanulói két bemutató DSD- vizsgán vehettek részt, melynek célja, hogy a végzősök bepillantást nyerhessenek a DSD szóbeli vizsga menetébe, és hasznos tippeket kaphassanak a felkészülés utolsó fázisában. Nagy köszönettel tartozunk Giegler Ivett és Kardos Lívia 11.B osztályos tanulóknak, valamint felkészítő tanáruknak, John Orsolya tanárnőnek, hogy vállalták a felkészüléssel járó sok munkát és a közönség előtti megmérettetést. Mindenki sok értékes tapasztalattal gazdagodott a próbavizsgának köszönhetően. További eredményes felkészülést és sikeres vizsgákat kívánunk a végzősöknek.

A képre katintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Sisi-Rezitationswettbewerb 2019: Schülerinnen der Klasse 9.NB ernten Erfolg
2019. november 25. hétfő, 11:46
Petra Tisza, Emma Banciu, Anna Tótik und Lili Fodor aus der Klasse 9.NB haben am 20. November 2019 am deutschsprachigen "Sisi" - Rezitationswettbewerb im XX. Bezirk teilgenommen. Sie waren alle sehr erfolgreich und Lili Fodor hat den 1. Platz belegt.
Wir gratulieren Lili und allen Teilnehmern ganz herzlich! Wir danken Frau Varsányi für ihre Vorbereitungsarbeit. Wir hoffen - nach einem spannenden Erstauftritt - auf eine erfolgreiche Fortsetzung!
 
 
 
DNG-s diákok az Akadémián 2019
2019. november 20. szerda, 10:21

2019. november 15-én a „Diákok az Akadémián" program keretében ellátogathattunk a Magyar Tudományos Akadémiára, ahol 5 különféle előadást hallgathattunk meg a környezetvédelemről, a globális felmelegedés tanulmányozásról, és az abból adódó problémák lehetséges megoldásairól. Minden előadás 15 perces volt és egy-egy jól elkészített prezentáció kísérte. Az előadásokból megtudhattuk, hogy mit tudunk tenni a klímaváltozás ellen, mi mindent tesz környezetünkkel a szemét és feltehetőleg mi fog kerülni 2050. július 26-án az asztalunkra ebéd gyanánt.

Az előadásokból megtudtuk, hogy hogyan tudunk kevesebb hulladékot termelni, és hogyan tudjuk élhetőbbé tenni környezetünket. Rengeteg érdekes információt kaptunk a különböző tudományterületekről: mit tesznek a meteorológia az agrártudomány a táplálkozástudomány és a különböző civil szervezetek a globális felmelegedés által okozott problémák megoldására.

A program vége felé szabadon kérdezhettünk az előadóktól, akik nagyon kedvesen minden kérdésre válaszoltak. Ezek után több fajta interaktív játékban is kipróbálhattuk mennyire ismerjük a környezetvédelmet. Az érdekes előadások mellett maga a helyszín is nagy élmény volt.

Jó lenne az itt szerzett információkat az iskolán belül is terjeszteni és használni. Mert a mi nemzedékünk a kulcs ahhoz, hogy egy egészséges bolygónk és jövőnk legyen.

Köszönjük Antalné Tóth Tünde tanárnőnek a kísérést és szervezést!

 

 
Énektáborosaink a magyarországi németek nyomában Hartán, Kecelen és Hajóson (2019. október)
2019. november 19. kedd, 14:17

Hagyományőrző énektáborunk 2019. október 4-én reggel 9 órakor startolt el iskolánkból. 

A fantasztikusan sikerült táborból néhány ínycsiklandozó kulcsszó: hartai bútorfestészet, tájházlátogatás, gasztronómiai ízelítő, közös program és éneklés a zeneiskola gyerekkórusával, bevezetés a pálinkafőzés rejtelmeibe, hajósi Barokk Kastély, találkozó a hajósi Hagyományőrző Sváb Énekkarral, pincelátogatás, jókedv, kapcsolódás, daltanulás.

A táborról részletes beszámoló is olvasható. Ne hagyd ki, katt a linkre!

Ha fényképeket is szeretnél látni, katt ide!

A képre kattintva rövid videós ízelítő tekinthető meg...

A Hagyományőrző Énektábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt NEMZ-TAB-19 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
 
Közös Márton napi fellépés a kispesti Erkeles diákokkal
2019. november 13. szerda, 11:32

A 12.AC osztály november 8-án a kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola Márton napi rendezvényén lépett fel és táncolt együtt az általános iskolás diákokkal a táncházban. Miután az idei együttműködés már második alkalommal jött létre, talán elmondhatjuk, hogy sikerült hagyományt teremteni a közös lelkes fellépéssel.

Köszönjük a meghívást! Köszönjük az együttműködést!

A képre kattintva ízelítőt kaphatunk a programból...

 

 
Interne Fortbildung der Deutschfachschaft
2019. november 12. kedd, 10:15

Am 21. Oktober fand am DNG eine interne Fortbildung zum Thema DSD - schriftliche Kommunikation statt. Unter der Leitung unserer DSD-Programmlehrerin, Sylvia Schindler, konnten die Deutschlehrerkollegen vom DNG und vom Gundel Fachgymnasium einen Überblick über die DSD- Aufgabenstellungen sowie wertvolle Tipps zu einer erfolgreichen DSD- Vorbereitung bekommen. Im größten Teil der Veranstaltung wurden die Bewertungskriterien der SK- Aufgaben bearbeitet und im Schlussteil wurde eine Probekorrektur vorgenommen, die im Anschluss auch besprochen werden konnte.

Im Namen aller Teilnehmerinnen kann ich sagen, dass wir eine produktive und informationsreiche Zeit verbracht haben, was sich hoffentlich auch in der erfolgreichen DSD-Vorbereitung niederschlagen wird. Auf diesem Wege danken wir Sylvia Schindler für die Fortbildung.

 

 
Fordítói workshopon jártunk a Goethe Intézetben
2019. október 09. szerda, 15:26

2019. szeptember 30-án a Goethe intézet által szervezett "Nyitott fordító" workshopon vettünk részt. A tavalyi DNG-s fordítói workshopon fellelkesülve iskolánkból a 10.B, a 11. A és B osztályokból 7 diák jelentkezett részvételre. A résztvevőket kellemes hangulatban, pogácsával és kávéval várták. 14:00-kor kezdetét vette a workshop Csősz Róbert, vezetésével. A résztvevők között minden korosztály képviselőit megtalálhattuk, jelen voltak egyetemisták, és fordítással foglalkozó szakemberek is. Az előadás elején hallhattunk pár szót az íróról és munkájáról. Nagyon sok eltérő vélemény volt arról, hogy hogyan fordítsuk le a novellát magyarra, ezért sajnos csak az első három bekezdésig jutottunk. A workshop végén kihirdettek egy pályázatot, melynek értelmében a résztvevők egyénileg fejezhetik be a fordítást és ezt visszaküldhetik a Goethe Intézetnek. A legjobb művet pedig nyilvánosságra hozzák a honlapon. Mind a heten nagyon élveztük, és nagyon érdekes volt betekintést nyerni a műfordítás világába.

Somlói Petra, 11.B

 

 
Infó a TechCsajok 2019 rendezvényhez
2019. október 04. péntek, 09:44

 

 
Kutatók Éjszakája a SOTE II. számú Gyermekklinikáján
2019. október 02. szerda, 12:44
Iskolánk néhány diákja, elsősorban a kémia érettségi előkészítős 11. évfolyamosok, és mi, a 10. évfolyam néhány diákja Kalmár tanárnő szervezésében részt vettünk idén is a Kutatók éjszakája rendezvényen.
A Semmelweis Egyetemen jártunk, ahol először egy orvostanhallgató tartott nekünk előadást arról, miként is kell segíteni valakinek, aki félrenyel valami szilárd tárgyat, és az újraélesztés esetén mit szükséges tennünk embertársunkért, legyen az gyermek vagy felnőtt. A bemutató után mi is kipróbálhattuk a próbababákon az újraélesztés technikáját, ami mindannyiunknak izgalmas feladat volt.
Ezután az intézmény igazgatója körbevezetett minket a klinikán, és megtudhattuk, hogy kik voltak az egyetem híres professzorai, akikre mi magyarok nagyon büszkék lehetünk.
Szép és tartalmas estét töltöttünk a Gyermekklinikán, jövőre is szívesen ellátogatunk a rendezvényre.            
Diós Csenge 10.B
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 8