Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Egyéb programok
Fordítói workshopon jártunk a Goethe Intézetben
2019. október 09. szerda, 15:26

2019. szeptember 30-án a Goethe intézet által szervezett "Nyitott fordító" workshopon vettünk részt. A tavalyi DNG-s fordítói workshopon fellelkesülve iskolánkból a 10.B, a 11. A és B osztályokból 7 diák jelentkezett részvételre. A résztvevőket kellemes hangulatban, pogácsával és kávéval várták. 14:00-kor kezdetét vette a workshop Csősz Róbert, vezetésével. A résztvevők között minden korosztály képviselőit megtalálhattuk, jelen voltak egyetemisták, és fordítással foglalkozó szakemberek is. Az előadás elején hallhattunk pár szót az íróról és munkájáról. Nagyon sok eltérő vélemény volt arról, hogy hogyan fordítsuk le a novellát magyarra, ezért sajnos csak az első három bekezdésig jutottunk. A workshop végén kihirdettek egy pályázatot, melynek értelmében a résztvevők egyénileg fejezhetik be a fordítást és ezt visszaküldhetik a Goethe Intézetnek. A legjobb művet pedig nyilvánosságra hozzák a honlapon. Mind a heten nagyon élveztük, és nagyon érdekes volt betekintést nyerni a műfordítás világába.

Somlói Petra, 11.B

 

 
Infó a TechCsajok 2019 rendezvényhez
2019. október 04. péntek, 09:44

 

 
Kutatók Éjszakája a SOTE II. számú Gyermekklinikáján
2019. október 02. szerda, 12:44
Iskolánk néhány diákja, elsősorban a kémia érettségi előkészítős 11. évfolyamosok, és mi, a 10. évfolyam néhány diákja Kalmár tanárnő szervezésében részt vettünk idén is a Kutatók éjszakája rendezvényen.
A Semmelweis Egyetemen jártunk, ahol először egy orvostanhallgató tartott nekünk előadást arról, miként is kell segíteni valakinek, aki félrenyel valami szilárd tárgyat, és az újraélesztés esetén mit szükséges tennünk embertársunkért, legyen az gyermek vagy felnőtt. A bemutató után mi is kipróbálhattuk a próbababákon az újraélesztés technikáját, ami mindannyiunknak izgalmas feladat volt.
Ezután az intézmény igazgatója körbevezetett minket a klinikán, és megtudhattuk, hogy kik voltak az egyetem híres professzorai, akikre mi magyarok nagyon büszkék lehetünk.
Szép és tartalmas estét töltöttünk a Gyermekklinikán, jövőre is szívesen ellátogatunk a rendezvényre.            
Diós Csenge 10.B
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
DNG-Chor: Camp + Auftritt im Weinfest zum Urbanstag in Hajosch
2019. június 14. péntek, 16:24
Der Chor des Deutschen Nationalitätengymnasiums und Schülerwohnheims in Budapest hat unter der Leitung von Frau Zsuzsanna Győrfi im Mai im Rahmen eines Chorcamps – unterstützt vom NKA (Nemzeti Kulturális Alap)  das Hajoscher Weingebiet besucht und an dem Weinfest zum Urbanstag aufgetreten und freudige und lebensbejahende Trinklieder gesungen.
Seit Jahrzehnten findet in dem ungarndeutschen Kellerdorf, Hajosch ein traditionelles Weinfest zum Urbanstag (25. Mai) statt. Der Schutzheilige der Trauben und der Winzer  und die traditionsreiche ungarndeutsche Weinkultur werden in jedem Mai drei Tage lang mit Fröhlichkeit, Musik, Tanz und Wein gefeiert.
Der Weinbau ist in diesem kleinen Dorf seit der Ansiedlung der Ungarndeutschen im 18. Jahrhundert fester Bestandteil des Lebens aller Generationen. Bis heute spielen die  Weinberge eine äußerst wichtige Rolle als Basis der Kapitalbildung, weshalb sie mit größter Aufmerksamkeit und Hingabe gepflegt werden. Diese Sorgfalt um den Wein schlägt sich in der Qualität nieder. Zahlreiche Auszeichnungen zeugen zum einen von der herausragenden Kompetenz und Leidenschaft der Weinbauer, sind gleichzeitig aber auch ein Beleg für die Zufriedenheit der Weinkenner und Weinliebhaber.
Dieses Jahr wurde das Weinfest zwischen dem 17- 19. Mai schon zum 39. Mal organisiert. Die Weinfesttage wurden von örtlichen Bräuchen und Traditionen – wie zum Beispiel die Weinritterwahl, der Weinschau oder die Begießung bzw. „Bespritzung“ der an diesen Feiertagen mit Weinranken geschmückten Urban-Statue - begleitet. Am zweiten Tag fand ein abwechslungsreiches Folklore-Programm statt. Neben unserem Chor (Chor des Deutschen Nationalitätengymnasiums und Schülerwohnheims) sind noch Hajoscher Tanzgruppen, der Hajoscher Scwäbische Chor, der Wemender Männerchor und die Edelweiss Deutsche Nationalitätentanzgruppe aus Moor aufgetreten.
Die Pflege der ungarndeutschen Traditionen und des Liederguts spielt unter den Hajoscher Dorfbewohnern eine äußerst wichtige Rolle. Auch aus diesem Grund haben wir uns sehr gefreut, dass wir im Rahmen des niveauvollen Folklore-Programms unseren Beitrag zur Erhaltung der ungarndeutschen Kultur leisten konnten.
Der traditionelle Handwerkermarkt mit zahlreichen spektakulären Waren konnte am Weinfest auch nicht fehlen. Abends sorgten verschiedene Bands und ein DJ für die gute Stimmung.
In der ersten Hälfte des Chorcamps haben wir uns fleißig auf den Auftritt am nächsten Tag vorbereitet. Wir haben die Lieder bis zur letzen Sekunde geprobt, um eine anspruchsvolle Produktion vorstellen zu können. Die harte Arbeit hat sich gelohnt: das Publikum war begeistert und hat den Chor mit langem Applaus belohnt. Nach unserem erfolgreichen Auftritt haben wir die Gastfreundschaft der Hajoscher genossen. Wir wurden sowohl mit köstlichem Essen als auch mit gutem Wein versorgt. Wir haben auch die Möglichkeit gehabt, an einer Weinverkostung teilnehmen zu können. Gekostet wurden vier hervorragende Weinsorten des Weinkellers Knehr. Nach der Weinverkostung feierten wir mit den Chören und Tanzgruppen weiter.
Sowohl im Chorcamp als auch an dem Weinfest haben sich alle sehr wohl gefühlt. Beide Programme werden für alle Teilnehmer eine angenehme und unvergessliche Erinnerung bleiben.
Unser herzlicher Dank geht an die Hajoscher für die anspruchsvolle und niveauvolle Organisation des Weinfestes  und für die beispielhafte Gastfreundschaft und auch an den Nationaler Kulturfonds von Ungarn (NKA) für die finanzielle Unterstützung.
Wie ein alter Hajoscher Spruch sagt: „Man kann ohne Wein leben, aber nicht überleben.“

Das Projekt wurde von dem NKA unterstützt, wofür wir auch hiermit herzlich danken!

 

 
Műfordító workshop a DNG-ben
2019. május 27. hétfő, 07:12
Május 21-én, kedden egy fordító workshopon vehettünk részt, melyet Csősz Róbert műfordító és középiskolai tanár tartott.  A fordítót a Goethe Intézet kérte fel, hogy nemzetiségi középiskolák diákjai számára workshopokon mutassa be, hogy hogyan dolgozik egy műfordító.
Az összejövetelen megismerhettünk egy, az olvasók által nem ismert oldalt, a könyvkészítést, és a folyamatot, amelyben egy adott nemzetiségű író könyve minden emberhez eljut, éljen bárhol, beszéljen bármilyen nyelvet. Először megismerkedtünk magával a fordító szó jelentésével, majd más érdekes témákról beszélgettünk. A workshop végén Csősz Róberttel együtt egy művet is fordítottunk, Volker Kutscher Babylon Berlin krimisorozatából egy rövid részt, amely igazán nagy élmény volt.
Számunkra nagyon hasznos és érdekes volt a workshop, mert többek jövőjében műfordítással kapcsolatos tervek szerepelnek, és rengeteg olyan új dolgot tudhattunk meg, amire eddig nem is gondoltunk, mint például, hogy milyen hosszú az út egy eredeti nyelven írt könyv és a hazánkban is megjelenő változat között.
Nagyon szépen köszönjük a workshopot Csősz Róbertnek és a Goethe Intézetnek, reméljük jövőre is lesz ilyen alkalom.
Farkas Dorina 9.B
 
Diákok véleményei a workshopról:
„A Csősz Róbert által tartott fordítói workshop nagyon érdekes volt, mivel nem gondolkoztam még el ezen az úton, hogy esetleg fordító legyek. Viszont az óra nagyon jól fel volt építve, különleges dolgokról beszélgettünk, olyanokról, melyekről hétköznaponként nem igen lehet hallani. Persze, nyilván annak, aki ennek akar továbbtanulni, több fogalma van arról, hogy mit kell teljesítenie ehhez, s nekem is kedvem támadt utána nézni.“
„Nekem nagyon tetszett a workshop, sok új dolgot tanultam. Lehetőségünk volt rá, hogy egy kicsit a fordítók világába belepillantsunk, s ezt a munkát én igen izgalmasnak találtam. Az óra után magam is elgondolkodtam azon, hogy esetleg ebbe az irányba tanulnék tovább. “
„Személy szerint nagyon élveztem a workshopot, úgy gondolom, hogy a bemutatkozás, a téma felépítése, a közös beszélgetés a fordítóktól/ fordított művekről, az ehhez kapcsolódó kérdésekről segítették az eddigi elképzeléseink pontosítását. A hozott könyv, novellák is meglepőek voltak, és nem vesztett varázsából, hogy személy szerint nem szeretem a krimiket. Talán még élvezhetőbbé és érdekesebbé tette, hogy egy, a mindennapjainktól távol álló világba pillanthattunk be, német és magyar nyelven is.
Szabadon gondolkodhattunk, meghallgattuk egymást és próbára tehettük magunkat néhány mondat erejéig, ami különösen megtisztelő és kedves volt számomra ebben a pár órában.
Köszönöm, hogy részt vehettem rajta.”
Balogh Nóra 11.BD
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
 
Lezajlott a 15. Országos Német Nyelvű Szavalóverseny (2019)
2019. május 21. kedd, 08:38

Több mint kétszáz versenyzővel zajlott 2019. május 17-én a 15. Országos Német Nemzetiségi Szavalóverseny döntője iskolánkban. A vetélkedőre a regionális előválogatókról továbbjutott általános és középiskolás diákok kaptak meghívást, akik irodalmi nyelven vagy nyelvjárásban adtak elő verseket, prózarészleteket. Az országos verseny célja mindenekelőtt az volt, hogy fejlődjön a gyermekek és fiatalok nyelvismerete és előadói készsége, de közben a résztvevők élvezetes előadásokon és inspiráló beszélgetéseken is ott lehettek.

– A verseny résztvevői nemcsak a tehetségükről tesznek ma tanúbizonyságot, hanem arról az érzelmi kötelékről is, amely őket az elődeikhez és a népcsoportunk kultúrájához köti, valamint mindazokról az értékekről, amelyeket otthonról kaptak útravalóul – így köszöntötte Tápai Ildikó, iskolánk igazgatója a 15. országos német nemzetiségi szavalóverseny döntőjének vendégeit. Több, mint kétszáz általános és középiskolás gyermek és fiatal jutott az országos döntőbe, amelyet ezúttal is a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által fenntartott fővárosi középiskolában rendeztek meg.

Tizenkét évfolyam tanulói versek és elbeszélések elszavalásával mérték össze nyelvtudásukat és előadói készségüket, mégpedig négy nyelvjárási és hat német irodalmi nyelvi kategóriában. A kül- és belföldi pedagógusokból, oktatási szakemberekből, újságírókból és egyéb szakértőkből álló zsűri valamennyi bizottsága a szép kiejtést és a pontos hangsúlyozást, az előadás gördülékenységét és a helyes szövegválasztást figyelembe véve értékelte a produkciókat. Valamennyi versenyző igényesen kiválasztott irodalmi művekkel, gondosan felkészülve, magabiztosan és ügyesen szállt versenybe – hangzott az ítészek egyöntetű véleménye. Egyikük hangsúlyozta: örömteli, hogy a tapasztalat korántsem azt mutatja, hogy a versenyzők csak betanulták a német nyelvű szövegeiket, hanem megértették, így át is tudták adni azokat a közönségnek.

Büszkeség számunkra, hogy tanulóink is sikeresen szerepeltek a döntőben: Kenéz Antónia a 6., Beszterczán Dominik a 4. helyen zárt. Mindkettőjüknek szívből gratulálunk! 

Az alábbi linkre kattintva elérhetőek az eredmények...

Minden szavalót és vendéget jövőre is nagy szeretettel várunk! 

A képre kattintva további képek tekinthetők meg a Zentrum oldalán...
 
 
Görgei-Ausstellung im Nationalmuseum besichtigt
2019. május 10. péntek, 10:46

Am 8. Mai hatten wir eine besondere Geschichtsstunde: wir waren im Nationalmuseum. Wir haben uns die Ausstellung "Az ismeretlen Görgei" („Der unbekannte Görgei“) angesehen.

Die Ausstellung hat das Leben und die Beurteilung von Artúr Görgei vorgestellt. In der Ausstellung waren seine Familie, seine Kindheit und Jugend, seine Rolle im Freiheitskampf 1848-49 dargestellt. Wir hatten auch einen Blick auf das Leben von Görgei nach dem Freiheitskampf werfen können. Wir haben neue Infos über sein "ziviles" Leben bekommen: er liebte sehr die Chemie, und er war der Erfinder der Kokosfettsäure. Außerdem haben wir die Uniformen, bzw. die Veränderung der Uniformen der ungarischen Husaren kennengelernt. Die Ausstellung war sehr interaktiv, es gab sehr viele "Spiele", wir konnten die Memoiren von Görgei und von seinen Verwandten (z. B. von seiner Frau) lesen. Wir sind mit guten Erlebnissen und mit neuen Infos, die uns beim Lernen helfen können, heimgekehrt.

Unsere Begleitlehrerinnen waren Frau Laczkó und Frau Farkas. Danke für diese spezielle Geschichtsstunde!

Auf das Bild klickend erscheinen weitere Fotos...

 

 
So war der Trachttag im DNG 2019
2019. április 26. péntek, 14:29

Auf das Bild klickend erscheinen weitere Fotos...

 

 
Die Koch-Tour im DNG 2019
2019. február 01. péntek, 16:34
Am 28. Januar 2019 wurde in unserer Schule - anlässlich des 21. Jubiläums des Todes der berühmtesten ungarndeutschen Dichterin, Valeria Koch - die sogenannte "Koch-Tour" veranstaltet. 
Im Rahmen dieses Programms ging es nicht nur darum, dass wir Koch gedenken, sondern auch darum, dass wir sie näher kennenlernen. Die Zeitgenossen der Dichterin, Frau dr. Maria Erb, Frau Maria Wohlfahrt und Herr Johann Schuth haben uns durch Präsentationen die wichtigsten Informationen über ihren familiären Hintergrund erzählt, die eine Wirkung auf ihre literarische Tätigkeit hatten. Dann konnten die Teilnehmer des Programms einen Einblick in die vielseitige Persönlichkeit von Valeria Koch bekommen. Die größte Inspiration fand sie in den Kleinigkeiten, wie Kinder, ihre Katze, Pamatschka, und sogar die Pflanzen. 
Kurz vor dem Ende der Veranstaltung hatten wir die Möglichkeit, eine Zusammenfassung ihres Lebens in der Form eines kurzen Animationsfilms zu besichtigen. Das Video wurde dank der Ungarndeutschen Jugendorganisation SVUNG vorgeführt. Am Ende der zweistündigen Vorlesung haben die Schüler sehr viele Informationen bekommen, von denen sie auch beim Abitur profitieren können. 
Hiermit möchten wir uns bei Allen, die bei diesem interessanten, genußreichen und spannenden Programm mitgewirkt haben, bedanken. 
Antónia Kenéz, 11.B
 

Auf das Bild klickend erscheinen weitere Fotos...

 
 
8. Országos Magyarországi Német Fúvószenekari találkozó - Prokop Gábor képviselte a DNG-t
2018. december 20. csütörtök, 13:35

Idén Pakson rendezték a 8. Országos Magyarországi Német Fúvószenekari találkozót, melyen nívós zenekarok adtak ízelítőt abból, miként örökítik tovább a zenén keresztül a magyarországi német hagyományokat.

Prokop Gábor, iskolánk 11.BD osztályos tanulója is oszlopos tagja a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesületnek, klarinétjátékával erősíti a zenekartBüszkék vagyunk rá! 

Az esemény kapcsán nyilatkozott az Unser Bildschirm részére... 

 

A Gáborral készült interjú a képre kattintva 23.05-től látható...

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 8