Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Egyéb programok
Ízelítő az idei (2018) adventi koszorúkötésből
2018. december 05. szerda, 10:42

A képre kattintva további fotók érhetők el...

 

 
DSD próbavizsga 2018
2018. november 23. péntek, 10:15
A 11. évfolyam három bátor jelentkezőjének - név szerint Faragó Dorottya, Szalay Tamás és Lesták Flóra - köszönhetően 2018. november 20-án három DSD próbavizsgát láthattak iskolánk végzősei. A bemutatóvizsga célja egyrészt az volt, hogy 12.-eseinknek bepillantást nyújtson a vizsga menetébe, ezzel is segítve a felkészülést, másrészt pedig segített egységesíteni a vizsgáztatók elvárásait, értékelését és vizsgáztatói magatartását. Mindenki számára nagyon tanulságos volt a három bemutató, reméljük ezek után még több jól sikerült vizsgát fogunk látni.
Még egyszer köszönet a három 11.-esnek és felkészítő tanáraiknak, Jakus tanárnőnek, Laczkó tanárnőnek és Kóbor tanárnőnek, a végzősöknek pedig nagy kalappal :)) az éles vizsgákhoz! 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
DNG osztályok vendégszereplése a csepeli Sörfesztiválon 2018
2018. október 25. csütörtök, 14:54

A Csepeli Német Önkormányzat 2018. október 20-án ötödik alkalommal rendezte meg a csepeli Sörfesztivált. A színes programból kóstolót kaphattunk Dél-Pest és Pest megye színes kulturális életéből. Iskolánkat a 9.NA, a 9.B és a 10.B osztályok képviselték (Linka, Walter és Sáry tanár urak kíséretében), produkciójukkal nagy sikert arattak.

Köszönjük a meghívást a Csepeli Német Önkormányzat elnökének, Lászlóné Balázsovits Magdolnának, aki egyben iskolánk tánctanára és a bemutatott produkciók koreográfusa is!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
DNG és a "Néma forradalom"
2018. október 24. szerda, 13:40

2018. október 25-én délelőtt mintegy 60 fő osont ki iskolánk kapuin: tanítási időben, tanári kísérettel. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a Konrad Adenauer Stiftung jóvoltából lehetőséget kaptunk ugyanis, hogy a Puskin Moziban megnézhessük az 1956-os témájú, "Néma forradalom" című filmet, majd a vetítés végén személyesen is beszélgethessünk egy még élő kortanúval, Herr Karsten Köhlerrel.

Diákjaink örömmel kaptak a lehetőségen és egy igen emlékezetes és egyben nagyon hasznos délelőttöt tölthettek el a Puskinban: A történelem életre kelt, színes és személyes formában ért el a DNG diákjaihoz.

Köszönjük a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) és a Konrad Adenauer Stiftungnak a nagyszerű lehetőséget!

 

 
Kutatók Éjszakáján jártak a kémia faktosaink (2018)
2018. október 18. csütörtök, 09:37

2018 szeptemberben, mint minden évben, megrendezésre került a „Kutatók éjszakája” eseménysorozat, amely keretén belül betekintést nyerhettünk különböző tudományterületek titkaiba (ezáltal népszerűsítve a tudományt és a kutatói életpályát.)

Mivel a csoporton belül többen ebbe az irányba tervezik a továbbtanulást, ezért Kalmár tanárnő és a kémia faktosok közül néhányan részt vettünk a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet épületében tartott „Okosak-e a buta tyúkok, avagy miért érdekes a madarak agyának kutatása?” előadáson. Ennek a keretén belül sok új információt kaptunk a témával kapcsolatban, például, hogy a madarak viselkedése sok szempontból jobban hasonlít az emberére, mint a laboratóriumi rágcsálóké, az agyukban zajló folyamatok szinte azonosak a mieinkkel. A bemutatón meggyőződtünk arról, hogy a madarak okosabbak, mint gondolnánk, és akár a frissen kikelt kiscsirkék is meglepően összetett tanulásra és társas viselkedésre képesek. Ez utóbbit élőben is megtapasztalhattuk. J

A másik program, amelyen többen részt vettünk „Az őssejtek és az embryo” című előadás volt, melyet Dr. Nagy Nándor egyetemi docens tartott. Az előadás után lehetőségünk nyílt az intézet legérdekesebb embrió preparátumainak és korai fejlődési stádiumból származó készítmények mikroszkópos megtekintésére.

Balogh Sára, Surányi Melinda 11.BD

 

 
ELTE-s szemináriumcsoport látogatása a DNG-ben
2018. október 08. hétfő, 07:58
2018. október 5-én egy tanárképzésben részt vevő ELTE-s szemináriumcsoport látogatott iskolánkba, hogy tapasztalatokat szerezzen a nemzetiségi oktatásból. Lukovszki Karolina, német-spanyol szakos hallgató részletesen beszámol tapasztalataikról:
 
Am 5. Oktober 2018 hatte unsere Seminargruppe die Möglichkeit, im Rahmen des Projektseminars das Deutsche Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim zu besuchen, wo die Lehrerinnen und die Direktorin für uns ein vielfältiges Programm zusammengestellt haben.
Zuerst hat uns die Schulleiterin, Frau Ildikó Tápai in ihrem Büro empfangen und sie hat uns die Schule aus unterschiedlichen Perspektiven vorgestellt. Hier haben wir einen Blick darüber bekommen, wie ein Nationalitätengymnasium funktioniert, wie das Leben der Schüler und der Lehrer aussieht und welchen Herausforderungen bzw. Schwierigkeiten die Schulgemeinschaft entgegenstehen soll. Natürlich wurde auch darüber berichtet, in welchen vielseitigen Formen die Pflege der Traditionen bzw. der Kultur der Nationalitäten den Schülern beigebracht wird, oder welche Stipendien die Lernenden erhalten können.
Danach konnten wir drei Stunden beobachten. Zuerst nahmen wir an einer Geschichtsstunde in einer zwölften Klasse teil, dann besuchten wir eine Deutsch- und eine Englischstunde im neunten Jahrgang. Einerseits ist es zu erwähnen, dass die Beobachtung dieser zwei Jahrgänge sehr praktisch war, weil wir das Verhalten der Kinder in verschiedenem Alter sehen konnten. Andererseits konnten wir während des Unterrichtsbesuchs die Wichtigkeit der Interaktionen und die Zusammenarbeit zwischen den Schülern und Lehrern erfahren.
Abschließend haben wir uns wieder im Büro der Direktorin mit den Lehrerinnen, deren Stunden wir gesehen haben, getroffen, um die Eindrücke, die Erlebnisse und die inzwischen auftauchenden Fragen besprechen zu können. Diese Reflexion war für uns als Lehramtsstudierende von großem Belang, weil wir uns über fachdidaktische Fragestellungen und über neue Methoden (z.B. über den erfolgreichen und sinnvollen Einsatz der modernen Technik im Unterricht) unterhalten konnten. Außerdem ist es nicht zu vergessen, dass wir über die Motivation und die persönlichen Überlegungen und Überzeugungen der Lehrerinnen zu ihrem Beruf auch gehört haben. Es war für uns sehr interessant und motivierend, die Kinder und den Unterricht aus der Perspektive der Lehrerinnen zu erleben.
Zusammenfassend lässt sich feststellen, dass wir uns während des Schulbesuchs fachlich und auch menschlich mit vielen Erfahrungen bereichert haben. Als zukünftige Lehrpersonen möchte ich mich bei der Direktorin, den KollegInnen und den Lernenden im Namen von uns allen für die Möglichkeit und den Austausch herzlichst bedanken. Von diesen Erfahrungen und Erlebnissen werden wir in der Zukunft sicherlich viel profitieren können.
 
 
 
 
Kasimir und Karoline - DNG színházlátogatás
2018. október 08. hétfő, 07:17

2018. október 2-án iskolánk több mint harminc diákja John Orsolya tanárnő kíséretében megtekintette a szekszárdi német színház budapesti előadását. A látogatásról Such Roland (10.B) írt rövid beszámolót:

Október másodikán az iskola szervezésében, a Fővárosi Német Önkormányzat jóvoltából egy színházi előadáson vettünk részt a Bolgár Művelődési Házban. Ödön von Horváth művét, a “Kasimir und Karoline-t”, a Szekszárdi Német Színház színvonalas előadásában láthattuk. Az éles társadalomkritikát megfogalmazó mű a két világháború közötti nagy világgazdasági válság idején játszódik, és az örök emberi gyengeségeket veszi górcső alá. Az aktualitásából mit sem vesztett színmű nagy élményt jelentett nekünk, örülünk, hogy ezt az estét a színházban töltöttük, köszönjük a lehetőséget

 

 
Harmadik Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó (2018) - Diákjaink is ott jártak...
2018. szeptember 24. hétfő, 16:07

2018. szeptember 14-16. között rendezték a Velencei-tónál a harmadik Nemzetiségi Ifjúsági Találkozót. Iskolánk diákjai is részt vettek! Büszkék vagyunk rájuk! Csak így tovább!

A képre kattintva rövid beszámolójuk is olvasható...

 

 

 
A budai Arborétumban jártunk...
2018. június 06. szerda, 13:04

A tanév végéhez közeledve minden diák örül, ha a sok dolgozat között kicsit kiszabadulhat az iskola falai közül és elmehet kirándulni. 2018. május 29-én nagy örömben volt részünk, hiszen lehetőségünk nyílt arra, hogy meglátogassuk a Budai Arborétumot. A főváros szívében található zöld szigeten, gyönyörű növények között barangolva megtekinthettük az arborétum területének két részét. A korban és jellegében is eltérő alsó és felső kertben rengeteg fűszernövényt, illetve őshonos fafajtát, virágokat, gyönyörű rózsákat láthattunk. Vezetőnk, Telek György segítségével megismertük az arborétumnak a magyar kertészeti felsőoktatásban betölött fontos szerepét és a kiemelkedő környezetvédelmi jelentőségét.

Ezúton is köszönjük Kalmár Katalin tanárnőnek a szervezést és a remek kirándulást, Bozzai tanárnőnek, hogy elkísért minket, illetve Telek György bácsinak az érdekes információkat és a vezetést.

Fülöp Antónia  11.BD

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
DNG-Rajzkiállítás 2018
2018. június 05. kedd, 14:10

Katt a képekre...

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 7
    
Ma 2018. december 12., szerda Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 638 vendég böngészi