Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Egyéb programok
Kacsatánc flashmob
2017. szeptember 19. kedd, 06:29

A 12.BD osztály elhatározta, hogy egy kis színt visz a monoton hétköznapokba, ennek érdekében került megrendezésre szeptember 13-án, szerdán a kacsatánc-flashmob. A harmadik óra utáni szünetben kacsahápogás figyelmeztette az iskolában tartózkodókat, hogy valami nem mindennapi esemény fog történni. Az udvarra egyre többen értek ki, sokan csatlakoztak a táncolókhoz. Sőt, még néhány tanárunk is úgy érezte, hogy részese szeretne lenni a közösségépítő szórakozásnak. A nagy érdeklődésre való tekintettel, többször is újraindult a tánccal egybekötött zene, és minden egyes alkalomkor egyre többen szerepeltek a DNG facebook oldalára rögzített élő közvetítésen. A 12 BD. osztály örömmel figyelte a táncoló, magukat jól érző társait! Ezúton is üzeni: "Ne felejtsétek, ez még csak a kezdet!"

Természetesen a szervező osztály szerette volna a szokásos Agócs Norbi-féle videóminőségben dokumentálni a történteket, így Linka Tanár Úr profi felvételeiből létrejött az alább megtekinthető szerkesztett kisfilm.

 

 
Krakkói hosszú hétvége
2017. június 12. hétfő, 13:18
Iskolánk 20 fős csoportja június 3-5-között, egy hosszú hétvége keretében Krakkóba látogatott. Miután bőrüléses, összkomfortos autóbuszunkkal megérkeztünk a szállásra. a jelentkezőknek néhány fakultatív programon is nyílt lehetőségük részt venni, többek közt megtekintették az Auschwitz-Birkenaui emlékmúzeumot, valamint a Wieliczkai sóbányát is. 
A program mindenki számára kedvező volt, mert a csoport másik fele eközben tett egy-egy hatalmas sétát Krakkó történelmi belvárosában. Megismerhették a királyi várat, a zsidó negyedet, valamint a város középkori főterét is.
A hosszú, sok energiát igénylő napok ellenére számtalan élménnyel gazdagodtunk, köszönjük kísérő tanárainknak, Krausz Éva Tanárnőnek és Sáry József Tanár Úrnak, hogy velünk tartottak!
 
 
Országos Német Nyelvű Szavalóverseny - 2017. május 19.
2017. május 21. vasárnap, 16:07
2017. május 19-én ismét megtelt iskolánk az ország minden tájáról érkezett - Trachtos, rozmaringos, kalapos, kiscsizmás, nagyszoknyás és izgalommal teli - ifjú egyéniségekkel, akikben a gyökereken és nyelven túl egy dolog még biztosan közös volt: a versek, az irodalom, a szavalás szeretete.
13. alkalommal rendezte meg iskolánkban a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata az Országos Német Nyelvű Szavalóverseny döntőjét, melyen a korábbiaknál is népesebb versenyzői létszám, több mint 200 általános és középiskolás gyűlt össze, hogy "Mundart" vagy "Hochdeutsch" kategóriában összemérje tehetségét. Öröm volt látni, hogy sok diákot, tanáraikon kívül szülei és nagyszülei is elkísértek. Bár dobogós hely minden kategóriában csak három van, de bátran állíthatjuk, hogy - az idei eredményhirdetés formai kivitelezésének megfelelően - minden döntőbe jutott versenyzőnek a színpadon és a reflektorfényben van a helye.
Külön öröm számunkra, hogy tanulóink is sikeresen szerepeltek a döntőben: Kenéz Antónia a 13., Csordás Tamara az 5., Deminger Diána pedig a 4. helyen zártMindannyiuknak szívből gratulálunk! 
Minden szavalót és vendéget jövőre is nagy szeretettel várunk! 
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
 
Regionális zenei verseny Taksonyban
2017. május 17. szerda, 12:52

Április 21-én rendezték meg Taksonyban a Regionális Német Nemzetiségi Zenei Versenyt. Ezen két diákunk, Prokop Gábor (klarinét), Faragó Dorottya (zongora) vett részt Kaltenecker Gábor (harmonika) kíséretében. A fellépések között szünetet tartottak, majd a második kör végén a zsűri elvonult, hogy értékelje a produkciókat. Végül sor került az eredményhirdetésre, ahol a 2 diákunk az aranyminősítés oklevelét vehette át.

Ezúton is gratulálunk nekik!

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 

 
A tőzsdén járt a 9.NB osztály
2017. május 10. szerda, 06:07

2017. május 4-én a 9.NB osztály Kertész Gábor tanár úr és Bozzai Zsuzsanna tanárnő kíséretében, a történelem óra keretében a tőzsdére látogatott. Élményeikről egy rövid diákbeszámoló ad ízelítőt:

"Történelem óra keretein belül lehetőségünk volt a Budapesti Értéktőzsdén látogatást tenni. Egy másfélórás előadáson vettünk részt, ezáltal kimerítő információkat kaptunk a tőzsde működéséről és a tőzsdézésről. Természetesen minden általunk feltett kérdésre választ is adtak az alkalmazottak. A program végén mindenki csengethetett a tőzsde csengőjével. Számomra rendkívül hasznos volt ez a "kirándulás", nem csupán azért mert aznap nem volt suli, hanem mert olyan élményekkel lehettünk gazdagabbak, melyeket nem hiszem, hogy töri órán megkaphatnánk."
Petri Gyula, 9,NB
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
 
TrachtTag 2017: A DNG csatlakozik!
2017. március 20. hétfő, 12:47

A Zentrum idén is meghirdette a TrachtTagot/ Népviseletek Napját,

melyhez idén április 28-án

iskolánk is szeretne csatlakozni.

Nincs más dolgunk, mint

kiválasztani egy "typisch Ungarndeutsch" ruhadarabot, vagy kiegészítőt

és a hétköznapi ruhánkkal összekombinálva

egész nap, vagy egy napszakban hordani.

 

Miért? Mikor? Hogyan?

Katt a képre a részletekért!

 

 

 

 

 
A GJU Budapest a DNG-ben járt...
2017. február 01. szerda, 10:36

Január 26-án, csütörtökön megrendezésre került iskolánkban a GJU Budapest "hivatalos" bemutatkozása. Egy interaktív prezentáció keretében mutatta be Surman-Majeczki Martin (alelnök) GJU-t és ismertette a jelenlevőkkel a programokat és a célokat. Wágner Loretta (multiplikátor) egy előadással készült, amiben mindent elmondott, amit tudni lehet a GJU budapesti baráti köréről. A bemutatkozáson szó volt az év összes programjáról, amit a fiataloknak szerveznek, illetve külön kiemelték az elmúlt évek sikereit. Fontosnak tartják a német nyelvet, kultúrát, szokásokat tanítani és továbbadni.

Mivel a GJU, azokat a fiatalokat célozza meg, akiknek fontos az identitásuk, így ez egy remek lehetőség azoknak, akik Budapesten élnek, tanulnak. A jelenevők között sokan voltak, akik már jelenleg is GJU tagok. Szívesen látnak új tagokat, bármikor lehet csatlakozni hozzájuk. A 2015-ben alapított baráti kör tagjainak nagy része egykori DNG-s diákok.

Összességében hasznos volt ez a kis bemutatkozás, mivel olyan diákok jöttek el, akik egy közösséghez, a német nemzetiséghez tartoznak, és elképzelhető, hogy a jövőben tagjai lesznek ennek a baráti körnek.
(Rickert Ferenc beszámolója)

GJU Budapest, köszönjük!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Üveggyártó műhelyben jártunk...
2016. december 01. csütörtök, 14:10

A 10. AC osztály tíz lelkes „kémikusa” Kalmár tanárnő kíséretével ellátogatott egy üveggyártó műhelybe... Ebből ad ízelítőt egy rövid beszámoló:

Egy óra utazás után megérkeztünk, és Pataky Attila mesterúr kedvesen fogadott minket, és kezdetét vette a másfél órás tudományos előadás. Megnézhettük, hogyan készülnek a különféle gyöngyök és akváriumdíszek üvegből. Megtudtuk, hogy 1000-1100 °C-ra hevítve az üveg megolvad és folyékony masszává alakul. Kellő olvasztás után következhetett a formálás művelete, amit a bátrabbak saját maguk is megtapasztalhatták. Formázhattak kedvük szerint és kipróbálhatták a húzásos technikát.

Köszönjük a csapat nevében Kocsis Orsinak a szervezést, Tanárnőnek a kíséretet! Reméljük máskor is adatik ilyen lehetőség.smiley

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
A 9.BD diákcseréje Saarlouisban (2016. szeptember 6-13.)
2016. október 17. hétfő, 10:22
A 9.BD osztály szeptember első felében Örkényi Fanni és Antalné Tóth Tünde tanárnők vezetésével egyhetes diákcserén voltak a saarlouisi partneriskolánknál. Élményeikről rövid beszámoló is született.
 
2016. szeptember 6-án indultunk a Liszt Ferenc repülőtérről Saarlouis-ba. A hosszú út vége felé már nagyon izgatottak voltunk, kíváncsian vártuk a személyes találkozást a német diákokkal, vendéglátóinkkal.
Sok érdekes program várt ránk: jártunk Trierben, megtekintettük a Porta Nigrát, lehetőségünk volt megnézni a helyi acélművet, jártunk Saarbrückenben a parlamentben, stb.
Szombaton a vendéglátó iskola jubileumi ünnepségén mi is felléptünk. Műsorunk kuriózum számba ment, nagy sikert arattunk. A vasárnapot mindenki a vendéglátó családdal töltötte, mi például a Saar-kanyarnál voltunk és azt tapasztaltuk, hogy csoportunkból többen is oda kirándultak.
A következő két napban órákat látogattunk.
Hétfőn este volt a búcsúest, ami nagyon jó hangulatban telt: grilleztünk, beszélgettünk.
Szeptember 13-án érkeztünk vissza Budapestre.
Az eltelt egy hét rengeteg élménnyel gazdagított minket és nyelvtudásunkra is jótékony hatással volt. Hihetetlen hetet töltöttünk Németországban, és már nagyon várjuk a folytatást, a német diákok tavaszi látogatását.
 
 

A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul! pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
Nemzetiségi Tanévnyitó + Európa Nap 2016
2016. október 05. szerda, 11:55

A budapesti és Észak-magyarországi Régió nemzetiségi iskoláinak ünnepélyes tanévnyitója idén, 2016. szeptember 30-án ismét iskolánkban, a Budapesti Német Önkormányzat szervezésében került megrendezésre.

A Budapesti Németek Európa Napjával egybeszőtt tanévnyitón, a Fővárosi illetve a Pest megyei Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából került sor az "Év némettanára" díjak átadására. A Pest megyei Német Kisebbségi Önkormányzat úgy határozott, hogy az idei évtől kezdve a kitüntetést - Szabóné Kreisz Katalin, a magyarországi németek oktatásügyének neves és elismert pedagógusa után - "Kreisz Katalin Díj"-nak fogja nevezni. A díjazottaknak ezúton is gratulálunk, munkájukhoz további erőt, egészséget kívánunk! 

Az átadó ünnepséget színes iskolai előadások, táncok, jelenetek, énekek követték. A szereplőknek (köztük iskolánk énekkarának és a 9.B osztálynak) köszönjük a színes műsorokat, a résztvevőket pedig jövőre is nagy szeretettel várjuk!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 6
    
Ma 2017. október 22., vasárnap Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 461 vendég böngészi