Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Egyéb programok
Kutatók Éjszakáján jártak a kémia faktosaink (2018)
2018. október 18. csütörtök, 09:37

2018 szeptemberben, mint minden évben, megrendezésre került a „Kutatók éjszakája” eseménysorozat, amely keretén belül betekintést nyerhettünk különböző tudományterületek titkaiba (ezáltal népszerűsítve a tudományt és a kutatói életpályát.)

Mivel a csoporton belül többen ebbe az irányba tervezik a továbbtanulást, ezért Kalmár tanárnő és a kémia faktosok közül néhányan részt vettünk a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet épületében tartott „Okosak-e a buta tyúkok, avagy miért érdekes a madarak agyának kutatása?” előadáson. Ennek a keretén belül sok új információt kaptunk a témával kapcsolatban, például, hogy a madarak viselkedése sok szempontból jobban hasonlít az emberére, mint a laboratóriumi rágcsálóké, az agyukban zajló folyamatok szinte azonosak a mieinkkel. A bemutatón meggyőződtünk arról, hogy a madarak okosabbak, mint gondolnánk, és akár a frissen kikelt kiscsirkék is meglepően összetett tanulásra és társas viselkedésre képesek. Ez utóbbit élőben is megtapasztalhattuk. J

A másik program, amelyen többen részt vettünk „Az őssejtek és az embryo” című előadás volt, melyet Dr. Nagy Nándor egyetemi docens tartott. Az előadás után lehetőségünk nyílt az intézet legérdekesebb embrió preparátumainak és korai fejlődési stádiumból származó készítmények mikroszkópos megtekintésére.

Balogh Sára, Surányi Melinda 11.BD

 

 
ELTE-s szemináriumcsoport látogatása a DNG-ben
2018. október 08. hétfő, 07:58
2018. október 5-én egy tanárképzésben részt vevő ELTE-s szemináriumcsoport látogatott iskolánkba, hogy tapasztalatokat szerezzen a nemzetiségi oktatásból. Lukovszki Karolina, német-spanyol szakos hallgató részletesen beszámol tapasztalataikról:
 
Am 5. Oktober 2018 hatte unsere Seminargruppe die Möglichkeit, im Rahmen des Projektseminars das Deutsche Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim zu besuchen, wo die Lehrerinnen und die Direktorin für uns ein vielfältiges Programm zusammengestellt haben.
Zuerst hat uns die Schulleiterin, Frau Ildikó Tápai in ihrem Büro empfangen und sie hat uns die Schule aus unterschiedlichen Perspektiven vorgestellt. Hier haben wir einen Blick darüber bekommen, wie ein Nationalitätengymnasium funktioniert, wie das Leben der Schüler und der Lehrer aussieht und welchen Herausforderungen bzw. Schwierigkeiten die Schulgemeinschaft entgegenstehen soll. Natürlich wurde auch darüber berichtet, in welchen vielseitigen Formen die Pflege der Traditionen bzw. der Kultur der Nationalitäten den Schülern beigebracht wird, oder welche Stipendien die Lernenden erhalten können.
Danach konnten wir drei Stunden beobachten. Zuerst nahmen wir an einer Geschichtsstunde in einer zwölften Klasse teil, dann besuchten wir eine Deutsch- und eine Englischstunde im neunten Jahrgang. Einerseits ist es zu erwähnen, dass die Beobachtung dieser zwei Jahrgänge sehr praktisch war, weil wir das Verhalten der Kinder in verschiedenem Alter sehen konnten. Andererseits konnten wir während des Unterrichtsbesuchs die Wichtigkeit der Interaktionen und die Zusammenarbeit zwischen den Schülern und Lehrern erfahren.
Abschließend haben wir uns wieder im Büro der Direktorin mit den Lehrerinnen, deren Stunden wir gesehen haben, getroffen, um die Eindrücke, die Erlebnisse und die inzwischen auftauchenden Fragen besprechen zu können. Diese Reflexion war für uns als Lehramtsstudierende von großem Belang, weil wir uns über fachdidaktische Fragestellungen und über neue Methoden (z.B. über den erfolgreichen und sinnvollen Einsatz der modernen Technik im Unterricht) unterhalten konnten. Außerdem ist es nicht zu vergessen, dass wir über die Motivation und die persönlichen Überlegungen und Überzeugungen der Lehrerinnen zu ihrem Beruf auch gehört haben. Es war für uns sehr interessant und motivierend, die Kinder und den Unterricht aus der Perspektive der Lehrerinnen zu erleben.
Zusammenfassend lässt sich feststellen, dass wir uns während des Schulbesuchs fachlich und auch menschlich mit vielen Erfahrungen bereichert haben. Als zukünftige Lehrpersonen möchte ich mich bei der Direktorin, den KollegInnen und den Lernenden im Namen von uns allen für die Möglichkeit und den Austausch herzlichst bedanken. Von diesen Erfahrungen und Erlebnissen werden wir in der Zukunft sicherlich viel profitieren können.
 
 
 
 
Kasimir und Karoline - DNG színházlátogatás
2018. október 08. hétfő, 07:17

2018. október 2-án iskolánk több mint harminc diákja John Orsolya tanárnő kíséretében megtekintette a szekszárdi német színház budapesti előadását. A látogatásról Such Roland (10.B) írt rövid beszámolót:

Október másodikán az iskola szervezésében, a Fővárosi Német Önkormányzat jóvoltából egy színházi előadáson vettünk részt a Bolgár Művelődési Házban. Ödön von Horváth művét, a “Kasimir und Karoline-t”, a Szekszárdi Német Színház színvonalas előadásában láthattuk. Az éles társadalomkritikát megfogalmazó mű a két világháború közötti nagy világgazdasági válság idején játszódik, és az örök emberi gyengeségeket veszi górcső alá. Az aktualitásából mit sem vesztett színmű nagy élményt jelentett nekünk, örülünk, hogy ezt az estét a színházban töltöttük, köszönjük a lehetőséget

 

 
Harmadik Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó (2018) - Diákjaink is ott jártak...
2018. szeptember 24. hétfő, 16:07

2018. szeptember 14-16. között rendezték a Velencei-tónál a harmadik Nemzetiségi Ifjúsági Találkozót. Iskolánk diákjai is részt vettek! Büszkék vagyunk rájuk! Csak így tovább!

A képre kattintva rövid beszámolójuk is olvasható...

 

 

 
A budai Arborétumban jártunk...
2018. június 06. szerda, 13:04

A tanév végéhez közeledve minden diák örül, ha a sok dolgozat között kicsit kiszabadulhat az iskola falai közül és elmehet kirándulni. 2018. május 29-én nagy örömben volt részünk, hiszen lehetőségünk nyílt arra, hogy meglátogassuk a Budai Arborétumot. A főváros szívében található zöld szigeten, gyönyörű növények között barangolva megtekinthettük az arborétum területének két részét. A korban és jellegében is eltérő alsó és felső kertben rengeteg fűszernövényt, illetve őshonos fafajtát, virágokat, gyönyörű rózsákat láthattunk. Vezetőnk, Telek György segítségével megismertük az arborétumnak a magyar kertészeti felsőoktatásban betölött fontos szerepét és a kiemelkedő környezetvédelmi jelentőségét.

Ezúton is köszönjük Kalmár Katalin tanárnőnek a szervezést és a remek kirándulást, Bozzai tanárnőnek, hogy elkísért minket, illetve Telek György bácsinak az érdekes információkat és a vezetést.

Fülöp Antónia  11.BD

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
DNG-Rajzkiállítás 2018
2018. június 05. kedd, 14:10

Katt a képekre...

 

 
Országos Német Nyelvű Szavalóverseny 2018. május 18.
2018. május 24. csütörtök, 11:00

Mintegy kétszáz résztvevővel zajlott május 18-án a 14. országos német nemzetiségi szavalóverseny döntője iskolánkban. A vetélkedőre a regionális előválogatókról továbbjutott általános és középiskolás diákok kaptak meghívást, akik irodalmi nyelven vagy nyelvjárásban adtak elő verseket, prózarészleteket. Az országos verseny célja mindenekelőtt az volt, hogy fejlődjön a gyermekek és fiatalok nyelvismerete és előadói készsége, de közben a résztvevők élvezetes előadásokon és inspiráló beszélgetéseken is ott lehettek.

– A verseny résztvevői nemcsak a tehetségükről tesznek ma tanúbizonyságot, hanem arról az érzelmi kötelékről is, amely őket az elődeikhez és a népcsoportunk kultúrájához köti, valamint mindazokról az értékekről, amelyeket otthonról kaptak útravalóul – így köszöntötte Tápai Ildikó, iskolánk igazgatója a 14. országos német nemzetiségi szavalóverseny döntőjének vendégeit. Csaknem kétszáz általános és középiskolás gyermek és fiatal jutott az országos döntőbe, amelyet ezúttal is a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által fenntartott fővárosi középiskolában rendeztek meg.

Heinek Ottó, az országos német önkormányzat elnöke köszöntőjében örömét fejezte ki a résztvevők magas létszáma miatt, majd megköszönte a tanulók, tanáraik, szüleik és a szervezők munkáját. – Egy német gyermekdalból vett idézettel kívánok mindenkinek sok sikert; a refrén szerint „ma mindenki nyertes, még akkor is, ha csak egyvalaki győzhet”.

Tizenkét évfolyam tanulói versek és elbeszélések elszavalásával mérték össze nyelvtudásukat és előadói készségüket, mégpedig négy nyelvjárási és hat német irodalmi nyelvi kategóriában. A kül- és belföldi pedagógusokból, oktatási szakemberekből, újságírókból és egyéb szakértőkből álló zsűri valamennyi bizottsága a szép kiejtést és a pontos hangsúlyozást, az előadás gördülékenységét és a helyes szövegválasztást figyelembe véve értékelte a produkciókat. Szinte valamennyi versenyző igényesen kiválasztott irodalmi művekkel, gondosan felkészülve, magabiztosan és ügyesen szállt versenybe – hangzott az ítészek egyöntetű véleménye. Egyikük hangsúlyozta: örömteli, hogy a tapasztalat korántsem azt mutatja, hogy a versenyzők csak betanulták a német nyelvű szövegeiket, hanem megértették, így át is tudtak adni azokat a közönségnek.

Büszkeség számunkra, hogy tanulóink is sikeresen szerepeltek a döntőben: Kenéz Antónia a 7., Csordás Tamara az 5. helyen zárt. Mindannyiuknak szívből gratulálunk! 

Minden szavalót és vendéget jövőre is nagy szeretettel várunk! 

 

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
 
Pesti séta a reformkor nyomában
2018. május 10. csütörtök, 09:48

A 11. évfolyam történelem-faktosai Farkas Mónika tanárnő vezetésével május 8-án "történelmi sétát" tettek Pest belvárosában. Ebben a két órában megtekintették azokat a helyszíneket, melyek politikai, gazdasági és kulturális jelentőséggel bírtak a reformkori Magyarország (1830-1848) életében.

A program a linkre kattintva tekinthetők meg...


A képre kattintva egy rövid videó tekinthető meg, melyből ízelítőt kaphatunk törifaktosaink szakmai sétájából...

 

 
Szakmai tapasztalatcsere a fővárosi nemzetiségi nevelési-oktatási intézmények között (2018)
2018. március 23. péntek, 10:32

2018-ban március 22-én rendezte meg a Fővárosi Német Önkormányzat „Iskola bemutató rendezvényét”, melynek fő célja, hogy a fővárosi képviselők és a pedagógus kollégák jobban megismerjék egymást, szorosabb kapcsolat épüljön ki közöttük, kölcsönösen betekintést nyerjenek a különböző fővárosi nemzetiségi intézmények oktatási módszereibe, munkájába.

2018-ban Pesterzsébet három nemzetiségi intézménye volt érintett: a József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, a Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda, és iskolánk, a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium. A rendezvény keretében a német önkormányzatok és a nemzetiségi iskolák kapcsolatáról, az ezekben folyó oktatási-nevelési és hagyományápolási lehetőségekről, tapasztalatokról folyt eszmecsere. Mindhárom intézményben bemutató órákat tartottak kollégák, melyek kapcsán aztán szakmai megbeszélésre és tapasztalatcserére volt lehetőség.

Köszönjük minden órát tartó, szervező és résztvevő kolléga (iskolánkból Bozzai Zuzsanna, Farkas Mónika és Kóbor Ágnes tanárnők) munkáját, és a tapasztalatcserében való aktív részvételt!

A képre kattintva megtekinthető néhány fotó a záró megbeszélésről…

 
 
Konferenz über "Nationalitäten und die Gesetzgebung" - DNG war dabei
2018. március 22. csütörtök, 10:13

Die Leistungskursgruppe Geschichte vom 11. Jahrgang hat unter der Leitung von Frau Farkas am 19. März an der Konferenz über die "Nationalitäten und die Gesetzgebung" teilgenommen. Die Historiker und Vertreter der Minderheitenselbstverwaltungen analysierten in ihren Vorträgen die Nationalitätengesetze aus den Jahren 1849, 1868, 1993 und 2011. Im Mittelpunkt stand das Nationalitätengesetz des Dualismus, dessen 150jähriges Jubiläum dieses Jahr ist.

 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 7
    
Ma 2018. október 24., szerda Salamon napja van. Holnap Blanka és Bianka napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 533 vendég böngészi