Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Diákcsere darmstadti partnerünkkel 2018
2018. június 25. hétfő, 13:21

2018. június 3-án indult a 9.A és 9.B osztály 21 tanulója John Orsolya és Ormainé Peresztegi Nikoletta tanárnő kíséretében, hogy egy hetet töltsenek a darmstadti diákcserepartnereiknél. Számtalan látnivalóval, élménnyel és (remélhetőleg) nyelvi fordulatokkal gazdagodtak az egy hét folyamán. 

A linkre kattintva élvezetes tanár és diákbeszámolók olvashatók:

Peresztegi tanárnő beszámolója

Eszenyi Marcell beszámolója

Kardos Lívia beszámolója

Kmetz Enikő beszámolója

 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 

A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-18 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
Diákcsere CGC-DNG 2017
2017. június 22. csütörtök, 14:18

2017-ben folytatódott az együttműködés a hallei Georg-Cantor-Gymnasium matematika és természettudományos tehetséggondozó iskola és a DNG között. A diákcsereprogram keretében június 6-12. között mi láttuk vendégül a német diákokat.

A projektmunkával egybekötött diákcserén gazdag program várt mindenkit: közös robotautó építés, csobogás a Gellértfürdőben, városnézés, parlament és bazilikalátogatás, a hétvégén pedig színes családi programok. Sok élmény, új ismeretségek és kapcsolatok születtek. Mi nagyon jól éreztük magunkat, reméljük vendégeink is pozitív élményekkel tértek haza! Szeptemberben folytatjuk Halleban!

Köszönjük szervező tanáraink, Hömöstrei Mihály és Kertész Gábor tanár úr munkáját!

A diákcsere a Telekom támogatásával került megvalósításra. 
Támogatásukat köszönjük! 

 

 
Felejthetetlen fizikus diákcsere Halléban 2016
2016. szeptember 21. szerda, 14:41
2016. szeptember 5-9. között iskolánk 10.BD osztályának fizika-élmények-utazás-nyelvtanulás-kalandok iránt fogékány diákjai -  Hömöstrei Mihály tanár úr és Kárpáti-Simon Krisztina tanárnő szervezésében és kíséretében - egy felejthetetlen hetet töltöttek a németországi Halle-ban, ahol a Georg-Cantor-Gymnasium matematika és természettudományos tehetséggondozó iskola német diákjaival közösen programoztak illetve robotdarut építettek, városnéztek, gyárat látogattak, és számtalan élménnyel gazdagodtak.

A képre kattintva elérhető Fakli Fanni és Fakli Szimi beszámolója, melyből ízelítőt kaphatunk a fantasztikus hétről.

Köszönjük tanáraink, Hömöstrei Mihály tanár úr és Kárpáti-Simon Krisztina tanárnő szakmai illetve szervező munkáját!

 
A diákcsere a Telekom támogatásával került megvalósításra. 
Támogatásukat köszönjük! 

 

 
Mérnök-informatikus diákcsere a DNG-ben
2016. június 15. szerda, 10:42

A hallei Georg-Cantor-Gymnasium matematika és természettudományos tehetséggondozó iskola jó partnerre talált iskolánk és a főleg 9.B és 9.D osztályokból kikerülö tanulók személyében. A június 6-10-ig terjedő időintervallumban diákjaink nem mindennapi diákcserében vehettek részt! A diákcsere a német Telekom vállalat finanszírozásában jött létre, így sok különleges élményben lehetett része a magyar diákoknak.

Azon túl, hogy a DNG-sek „élőben“ gyakorolhatták a német nyelvet, cserediákjaikkal meglátogathatták az ELTE-TTK Áramlástani Tanszékének Kármán-laboratóriumát, ahol kicsinyített cunamit vagy éppen trópusi ciklonokat is láthattak. Emellett belülről is megismerhették a Gellért-fürdőt vagy a Parlamentet. Persze bár pingpongban a német diákok legyőzték a magyar csapatot, strandröplabdában sikerült visszavágni!

Ez a diákcsere leginkább tematikájában volt különleges: a magyar diákok kipróbálhatták a jobb műszaki egyetemeken manapság oly népszerű Arduino-val (www.arduino.cc) való játékot, programozást, robotépítést! A magyar oktatási rendszerből egyelőre(!) hiányzó képzési projektben a magyar diákok itthon úttörőnek számító lépést tehettek: német-magyar vegyes csoportokban áramköröket építettek, melyeket különböző interaktív viselkedésre programoztak. Végül megszületett a mozgásérzékelős robotautó, mint a diákcsere első, magyarországi eredménye. A projektet, még összetettebb robot építésével idén szeptemberben, a sachsen-anhalt-i Halle-ben folytatjuk.

A magyar diákok – bár iskolánk nem kiemelt természettudományos képzést nyújtó intézmény – sokszor bátran magukhoz ragadták a fontosabb építési és programozási feladatokat, méltó partnerévé válva a kifejezetten természettudományos-informatikai érdeklődésű német diákoknak! 

Köszönjük szervező tanáraink, Hömöstrei Mihály tanár úr és Kárpáti-Simon Krisztina tanárnő szakmai illetve szervező munkáját!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
A diákcsere a Telekom támogatásával került megvalósításra. 
Támogatásukat köszönjük! 

 

 
Diákcsereprogram Darmstadtban 2016
2016. június 13. hétfő, 07:41
„Fáradtan érkeztünk a 12 órás utazás után Darmstadtba reményekkel és izgatottsággal telve. Nem kellett csalódnunk a befogadó családok úgy bántak velünk, mint a saját gyermekeikkel.” (Vári Lili 9.A)
„A vonatállomáson mindenkit izgatottan várt a család. Még nem találkoztunk velük, de mindenki felismerte a cserepartnerét, mert már régóta leveleztünk egymással és képeket is küldtünk magunkról.” (Schwarczkopf Léna, 9.A)
„Kipróbáltunk új ételeket, német specialitásokat és megismerhettünk egy más kultúrát.” (Kaltenecker József, Juhász Márton, Zsolnay Gergő,9.A)
„Az első napokban még meg voltunk egy kicsit szeppenve, de a végére már mintha a családok részesei lettünk volna.” (Kaltenecker József, Juhász Márton, Zsolnay Gergő,9.A)
„Nagyon élveztem és még a 12 órás út sem volt olyan rossz, mivel egymást szórakoztattuk a többiekkel. Úgy érzem, ez egy remek lehetőség a nyelv gyakorlására.” ( Péterfi Barbara,9.A)
„Az én cserediákom a legkedvesebb, mert minden dologról tudunk nyíltan beszélgetni és hamar barátokká váltunk. A családja nagyon barátságos volt, szinte otthon éreztem magam, nagyon jól szórakoztam a cserediákprogram alatt.” (Hetyei Réka 9.A)
„Az elején még félénkek voltunk, de egy pár nap után már feloldódtunk, és ha kis hibákkal is, de mindenkinek sikerült megértetnie magát. A cserepartnerem mindig nagyon segítőkész volt, és egész héten nagyon ügyeltek arra, hogy mindig jól érezzem magam.” (Ungi Eszter,9.A)
„A rengeteg törődés amit kaptam, a sok meleg mosoly és kedvesség mind hozzájárultak ahhoz, hogy csodálatosan érezzem magam. Az egyik legboldogabb hetemet tölthettem el, fantasztikus emberek társaságában. Könnyes szemmel néztem ki a vonat ablakán, amikor elbúcsúztunk a cserediákjainktól.” (Qiu Eliza 9.A)

Idén a 9.A és C osztálynak lehetősége adódott részt venni egy cserediák-programon Németországban.
Mindenki izgatottan várta az utazás eljövetelét. Indulás előtt egy héttel másról sem tudtunk beszélni, mint Darmstadtról.  Vajon milyen lesz a fogadócsalád? Kedvesek lesznek a cserediákok?
Ezekre a kérdésekre hamar megkaptuk a választ. A diákok, amint leszálltunk a vonatról, rögtön a nyakunkba ugrottak. Nagyon örültek nekünk, mindenkit szívélyesen fogadtak. Együtt felfedeztük a várost és különböző programokon vehettünk részt: voltunk csónakázni, moziban, kalandparkban, lasertagen, túrázni, akár még zuhogó esőben is útra keltünk. Táncórán is lehetőségünk volt részt venni, ahol bemutathattuk kiváló polkatudásunkat is.:) Pénteken  Frankfurtba is ellátogattunk, hogy megcsodálhassuk a várost, a felhőkarcolókat és a Kommunikációs Múzeumban is megfordultunk.
A hétvégét mindenki a saját fogadócsaládjával tölthette. Sokan Heidelbergbe utaztak, megnézni a híres várat és az óriási bolhapiacot. Az utolsó napon egy közös grillezéssel leptek meg minket a szervezők, ahová az „új, második” családunkkal érkeztünk.
Sok pozitív élménnyel gazdagodtunk, az osztály rájött, hogy jobban beszéli a nyelvet, mint gondolná. Új barátokat is szereztünk, és már türelmetlenül várjuk az októbert, hogy ismét láthassuk őket. smiley

A 9.C nevében Kocsis Orsolya és Tornyai Klarissza

Köszönjük a német félnek a szívélyes fogadtatást, tanárainknak, Kóbor Ágnesnek és Antalné Tóth Tünde tanárnőknek pedig szervő munkájukat!

A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-16 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
A 10.AC osztály diákcseréje Rotenburgban 2015. szeptember 12-19.
2015. szeptember 30. szerda, 09:12
2015. szeptember 12-19. között iskolánk 10.AC osztálya - Szép Tímea és Eszenyei Emese tanárnők vezetésével - diákcsereprogram keretében egy feledhetetlen hetet töltött rotenburgi partneriskolánknál. Élményeikről Répási Kordélia írt beszámolót a képre kattintva pedig egy szuper videó is megtekinthető.
 
 
Szeptember 12-én kora reggelt indult a repülőgépünk Hamburgba, ami miatt mindannyian nagyon izgatottak voltunk, többek között, mert sokunk most élte át első repülőútját. Továbbá már nagyon szerettünk volna találkozni német barátainkkal, és próbára tenni, mennyit javult a nyelvtudásunk az ő látogatásuk óta.
Utunk Rotenburgba pár órával hosszabbra sikeredett, mint vártunk, ugyanis Hamburgban két szélső párt demonstrált egymás ellen. Féltünk kicsit, hogy a főpályaudvaron fogunk éjszakázni, de csak beindult újra a vonatforgalom. Felszállhattunk, majd fél óra múlva megérkeztünk Rotenburgba, megismerhettük partnereink családtagjait. A hétvégét vendéglátó családjainkkal töltöttük, legtöbben egy közeli vidámparkban töltötték a hétvégén.
Hétfőn megismerkedtünk az ottani iskolával, és hogy mégse unatkozzunk, 5 tanítási órán részt is vettünk. Iskola után kezdődött a nagy móka, hiszen Brémába utaztunk. Itt először egy szórakoztató városvetélkedőt kellett kitöltenünk. De nem utolsósorban egy múzeumban is jártunk, ahol színházi jelenetekben mutatták be Bréma történetét.
A következő nap volt sokak kedvence, mikor egy úgynevezett „Wattwanderung”-on voltunk. Körülbelül két óra utazás után értünk Cuxhavenbe, mely az Északi-tengernél található. Az apály-dagály váltakozása, és a Hold állásása miatt hosszú kilométerekre be lehet sétálni az Északi – tengerbe, apály idején. Legtöbben gumicsizmában kezdtek neki az iszapos túrának, de a majd combközépig érő víz után, mát szinte mindenki mezítláb végezte. A túra után Bremenhavenbe látogattunk. Útközben sokat megtudhattunk a kikötőről és környékéről. Két óra szabadprogram után egy interaktív múzeumba, az „Auswandererhaus”-ba látogattunk, mely a ki és bevándorlással foglalkozik
Szerdán már 6 tanítási órán vettünk részt. Délutánra mi szerveztünk programokat magunknak. Én a baráti társaságommal visszautaztam Bremenhavenbe, ahol az ún. „Klimahaus”-ban töltöttük az időt. Ez is egy interaktív múzeum, ahol a kiállítás megtekintése közben több klímazónán is áthaladhattunk a 8. hosszúsági kör mentén.
Másnap Hamburgba utaztunk, ahol a St. Michaelis templomba látogattunk, s utána egy két órás sétahajókázáson vettünk részt. Az idő szeles volt, de ez senkit sem gátolt meg a fényképezgetésben és a selfie-zésben. Láttuk Németország legdrágább lakónegyedét, aminek teljesen tengerparti feelingje van, luxus villák a homokos parton.  Láthatóan vigyáznak rá, rendezett, egy szemetet sem láttunk eldobva. Hamburgban szintén 2 óra szabadprogramunk volt, legtöbbünk vásárlással töltötte, de voltak, akik egy közeli étteremben kóstolták meg a német ízeket. Ez a napunk volt a leghosszabb, és egyben a legfárasztóbb.
Pénteken már érződött a levegőben közeli távozásunk, mert mindenki az utolsó szuveníreket ment levadászni Rotenburg egyutcás negyedében. Dél tájt találkoztunk velük és kísérő tanárainkkal, és egy kedves üregúr elmesélése alapján ismerkedtük meg egy rotenburgi zsidó családdal, és a zsidó hagyományokkal. Mikor vége lett, mindenki sietett haza, hogy mindent előkészítsen a búcsúestre, mely remekül sikeredett. Remek volt a hangulat, jó volt a társaság. Látszott, hogy mindenki kedveli a másikat, hiszen a német és magyar diákok keveredtek mindenütt. Hangos felnevetésekkel elékeztünk vissza az elmúlt egy hétre, aminek olyan gyorsan lett vége, hogy el sem akartuk hinni, hogy másnap már megyünk haza.
A reggeli könnyes búcsú közben, sokan megbeszélték, hogy tartják a kapcsolatot, és szünetekben meglátogatják egymást. Reméljük ez így is lesz, és életre szóló barátságok köttettek meg ez alatt a diákcsere alatt. 
 
A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-15 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!
 
 
Lezárult a rotenburgi diákcsere magyarországi része 2015
2015. május 13. szerda, 13:34
A 9.AC osztály Szép Tímea tanárnő és Szabó Mátyás tanár úr vezetésével május 3-11. között rotenburgi diákokat fogadott, diákcsere program keretében. Május 3-án, vasárnap, a gép leszállása után mindenki személyesen is megismerhette új barátját/ barátnőjét egy saját szervezésű program keretében.
Másnap megmásztuk a Gellért-hegyet, majd hajóval folytattuk utunkat egészen a Bazilikához. A kilátóból pedig gyönyörű kilátás nyílt egész Budapestre. Az egy órás szabad program után várt minket az idegenvezető, aki körbevezetett minket a Zsidó-negyedben. A fáradtabbak ezután hazamentek, a többiek pedig még megismerkedtek a város többi részével.
A keddi napot a Budai-várnál kezdtünk, ahol egy jó kis „Burgrallye” várt minket. Majd az izgalmas teszt és versírás után, a legtöbben úgy döntöttek, hogy a szabad programjukat az Aquaworldben töltik.
Szerdán a H8-as hév egész napos kirándulásra vitt minket Gödöllőre, ahol megtudhattuk Ferenc József és Sissy életének történetét, valamint megtekinthettük a kastélyt és kastélyparkot.
Csütörtökön az iskolában kezdtünk, ahol a németek a magyar oktatási rendszerrel ismerkedhettek meg, majd ebéd után elindultunk a Müpába, ahol részt vehettünk egy interaktív „no pain, no game” játékos kiállításon.
Természetesen a Parlamentet sem hagyhattuk ki, így pénteken azt is megnéztük. Ezután különváltunk cserepartnereinktől. Ők uszodába mentek, míg mi vissza a suliba.
A hétvégén mindenki saját családjával szórakoztatta őket külön programokkal, majd hétfőn könnyes búcsút véve elbúcsúztunk egymástól a reptéren.
Az egész hét kellemesen és tartalmasan telt, nagyon várjuk, hogy szeptemberben mi is kiutazhassunk! :)
Nagy Szonja, Orbán Gréta
 
Hazaért a saarlouis-i diákcserénk 2015
2015. május 06. szerda, 09:39

2015. április 25 - május 5. között iskolánk 24 10.BD osztályos tanulója Farkas Mónika és Kónyáné Dézsi Mariann tanárnők vezetésével diákcsereprogram keretében Saarlouisban volt. A 10 napos program során sok-sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak.

Beszámolójukból bepillantás nyerhető a programba...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Lezajlott a saarlouis-i diákcsere (2014) magyarországi része
2014. szeptember 25. csütörtök, 06:43

Szeptember 13-23. között a 10.BD osztály számos tagja eseménydús napokat élt: egy diákcsereprogram keretében a saarlouis-i Stadtgartengymnasium diákjai jártak náluk. Élményeikről és programjaikról Mayer Christoph és Hámori Dávid számol be:

Die ungarischen Schüler warteten gespannt auf die deutschen Austauschschüler am Flughafen. Wir bereiteten diverse Programme sowohl mit den Familien als auch mit der Schule vor. Jetzt werde ich über die schulischen Aktivitäten erzählen, denn wenn ich über die Familienprogramme schreiben würde, könnte man einen Roman darüber schreiben. Wir unternahmen viele spannende Dinge, die von unserer Schule und mit besonderem Engagement von Frau Mónika Farkas und Mariann Dézsi organisiert wurden. Zum Beispiel am ersten Tag konnten wir das Parlament bewundern. Dies war einer meiner Lieblingstage, denn wir haben nicht nur neue Informationen über das schönste Gebäude der Welt erhalten sondern dank dem Fremdenführer auch etwas Disziplin gelernt. Thema des Austausches war das Römische Reich. Aus diesem Grund besichtigten wir Orte wie das Aquincum oder das Militärlager in Azaum. An beiden Orten lernten wir nicht nur über dieses Zeitalter sondern konnten auch als Gladiatoren kämpfen und ihre Waffen ausprobieren. Natürlich haben wir auch die Innenstadt besichtigt, worauf sich die Deutschen, verständlicher, am meisten gefreut haben. Wir haben uns sogar sportlich betätigt beim Drachenbootfahren auf der Donau. Die größte Errungenschaft des Austausches war die Knüpfung von vielen neuen Freundschaften, die hoffentlich trotz der Entfernung bestehen werden. Natürlich würde ich lügen, wenn ich sagen würde, dass es keine Probleme gab, aber wo viele Menschen sind, dort gibt es auch viele Probleme. Ich denke, die meisten Probleme konnten geschickt gelöst werden. Nach meinem Ermessen haben die ungarischen Schüler sich viel Mühe gegeben um es den Deutschen so angenehm wie möglich zu machen. Auch den deutschen Lehrern Josefine Kreuz-Klein und Holger Huppert danken wir für ihren Einsatz. Abschließend würde ich sagen, dass es eine gute Entscheidung war am Austausch teilzunehmen. 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Diákcserénk Darmstadtban 2014
2014. szeptember 22. hétfő, 14:42
A 10.AC osztály június 11-18. között Darmstadtban járt diákcserén. Élményeikből az alábbi beszámoló ad ízelítőt:
 
Zwischen dem 11-18. Juni 2014 haben wir an einem Schüleraustausch teilgenommen, wo wir von dem Darmstädter Viktoria Gymnasium empfangen wurden. Wir haben diese Woche bei Familien verbracht.
Die Familien waren sehr nett und wir haben uns bei ihnen so gefühlt, als ob wir Teile dieser Familien gewesen wären. Wir haben an vielen wunderbaren Programmen teilgenommen, sowohl mit den Familien, als auch mit unserer Partnerschule. Wir haben sehr viel über die Geschichte der Stadt erfahren, auch z.B. warum eine orthodoxe Kirche in der Darmstädter Burg steht. Aber am besten haben wir uns in Frankfurt gefühlt. Wir waren einen ganzen Tag lang dort, in dieser wunderschönen Stadt. Am Vormittag haben wir das Kommunikationsmuseum besucht, während dessen wir viele interessante Informationen über die Geschichte der Kommunikation und Informatik hören konnten. Danach hatten wir Freizeit in der Stadt. Am Abschlussabend haben wir eine Grillparty gemacht, an der jeder, der beim Austausch mitmachte, teilgenommen hat.
Nach diesem Abend sind wir nach Hause gefahren. Wir haben sehr viele fantastische und unvergessliche Erlebnisse erlebt und die Kultur sowie Gastronomie von Deutschland kennen gelernt. Wir freuen uns sehr auf den Besuch unserer Partnerschüler.
 
A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-14 pályázat révén jött létre. Támogatásukat köszönjük!