Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Infók Kollégium Általános infók
A kollégiumról
2013. szeptember 22. vasárnap, 13:56

 A Német Nemzetiségi Gimnázium kollégiuma (1203 Budapest, Vízisport utca 7.) szakkollégiumi feladatot ellátó speciális kollégium, mely elsősorban a gimnázium vidékről vagy Budapest távolabbi kerületeiből érkező tanulóit fogadja be. A szakfeladatok a magyarországi németek múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatosak. A kollégium a mindennapi élet minden ter ületén igyekszik megjeleníteni a nemzetiségi hagyományokat.

Az épület 1995-ben készült el a német állam és az Oktatási Minisztérium támogatásával és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tulajdonában van. Fenntartója a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

Az épületben eredetileg bölcsőde működött, ma pedig az ország egyik legszebb kollégiuma.
 

A képre kattintva további képek tekinthetőek meg

 

A kollégiumban 42 tanulónak van hely. A férőhelyeket (az induló 9. osztályok tanulóit kivéve) a diákoknak minden évben egy előre meghatározott német nemzetiségi projekt elkészítésével kell megpályázniuk, többek között ennek sikerességétől függ, hogy felvételt nyernek-e a következő évre is. A felvételi rangsort tehát a projektekre kapott értékelés, a tanulmányi eredmény, illetve különböző szociális szempontok alapján állítjuk fel.

A kollégium épülete háromszintes, a lakószobák az első és második emeleten, kétszobás blokkokban helyezkednek el. Minden blokkhoz tartozik egy előtér és egy fürdőszoba. A szobák kétszemélyesek, a blokkokban tehát négy-négy tanuló lakik.

 
 

Mindkét emeleten található néhány számítógép, ezek a tanulók rendelkezésére állnak. A lakóemeleteken konyha is található – szintén a tanulók használatára. A kollégium teljes területén használható wifi-hálózat is (kivétel 17h-19h, 22h -8h).

A földszinten az étkező és a könyvtár található. Mindkét helyiség lehetőséget nyújt a diákoknak a tanulásra és szabadidejük tartalmas eltöltésére.

A kollégiumban komoly tehetséggondozó és hátránykompenzáló munka folyik. Az itt lakók (és a gimnázium tanulói is) tantárgyi segítséget kaphatnak németből, történelemből, matematikából, fizikából, magyarból, angolból és népismeretből. A szabadidős tevékenységek közül pedig kiemelendő a kézműves szakkör és a színjátszó szakkör. A kollégium nevelőtanárai azonban nemcsak szaktárgyi segítséget nyújtanak a diákoknak, hanem nyitottak bármilyen felmerülő problémára, és igyekeznek segíteni is.

Fontos kollégiumi rendezvény a Családi Nap, amelynek célja, hogy a diákok, szülők és nevelők valamilyen közös munka során közelebb kerüljenek egymáshoz, jobban megismerjék egymást, és ezáltal kialakuljon egy kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatrendszer.

A kollégium diákjainak többféle külső programot is szerveznek a nevelők, amelyeken igény szerint vehetnek részt.

Az épülethez udvar és sportpálya is tartozik.

Napirend  
Ébresztő: 6.45
Reggeli:  7.15-től a gimnázium ebédlőjében
Távozás: 7.45
Érkezés: 13.00-tól
Szabad kimenő: 16.30-ig
Szilencium (tanuló idő):  16.30 - 17.15, 17.30 - 18.15
Vacsora:  18.15 – 18.45-ig a kollégium ebédlőjében
Szilencium (tanuló idő):  18.45-19.30
Szabad foglalkozás:  19.45 - 21.00-ig
Takarodó: 22.00
Esetleges esti tanulás: 23.00-ig nevelői engedéllyel
   
Elérhetőségek  
Cím 1203 Budapest, Vízisport utca 7.
Telefon:  06-1-283-0165
   
Kollégiumvezető Örkényi Fanni Mária
Kollégiumi munkaközösség vezetője Blokkerné Majzik Edit (csoportvezető)
Kollégiumi nevelő-, szaktanárok Antalné Tóth Tünde (éjszakás)
  Galambos Róbert (éjszakás)
  Latinovitsné Hadrik Adrienn
  Pozsonyi Pál
  Váczi Ágota (csoportvezető, éjszakás) 
  Walter Gábor (éjszakás)
  Szabó Szilvia (éjszakás)
  Végváriné Balog Anikó (éjszakás)

 

 


    
Ma 2018. december 12., szerda Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 574 vendég böngészi